PureHorse essentiële olie

Essentiële oliën, iedereen heeft ze wel eens geroken. Maar wist je dat ze veel meer doen dan alleen lekker ruiken. Je kan er je paard bijvoorbeeld een helende massage mee geven. Maar ze ondersteunen en verlichten ook een groot Skala aan klachten die paarden kunnen hebben. Wanneer je liever op een natuurlijke wijze je paard ondersteund, dan mogen deze middelen niet ontbreken op stal.

Maar laten we beginnen bij het begin – Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën worden ook etherische oliën genoemd. Een ander naampje voor het zelfde beestje. Een essentiële olie is een extract van een plant. Het kan van de wortel, de zaden, de bloemen, bladeren, bast of stelen van planten worden gemaakt.

Elke plant is uitgerust met een unieke aromatische stof om zichzelf te beschermen of te helen. Iedere aromatische stof heeft een andere inwerking omdat planten aan verschillende soorten gevaren bloot staan. Zo zijn sommige aromatische stoffen bij uitstek geschikt om insecten te weren, maar andere juist om schaden te repareren.

Al deze verschillende stoffen destilleren of persen wij uit planten die daar geschikt voor zijn. Zo houd je een zeer geconcentreerde vloeistof over die heel krachtig is. Wel 50 tot 70 keer krachtiger dan oorspronkelijk in de plant voor kwam. Dat betekend dat je maar heel weinig van een bepaalde olie hoeft te op te smeren wanneer je hem gebruik.

Het grootste voordeel van de oliën is dat je vele problemen te lijf kan gaan, zonder gebruik van chemische middelen. Schimmel, jeuk, insectwering, acute buikpijn, luizen, mijt of benauwdheid zijn maar een paar voorbeelden van problemen waar over het algemeen regulieren middelen voor worden gebruikt. Door het gebruik van bijvoorbeeld lavendel voor jeuk, pepermunt voor benauwdheid en melaleuca (tea tree) voor schimmel kan je in de meeste gevallen het reguliere middel laten staan.

Meest gebruikte oliën voor paarden

Lavendel: Deze olie word zowel door mens als dier het meest gebruikt omdat zijn inwerking ontzettend divers is. Daarnaast kan lavendel andere oliën versterken als ze gecombineerd worden.

 • Jeukstillend en verzorgend voor de huid
 • Verzachtend van (brand)wonden
 • Pijnstillend & ontstekingsremmend
 • Antibacterieel & antiseptisch
 • Insecticide

Gebruik: Smeer 1 a 2 druppels op de puntjes van de oren ter ontspanning of verlichting van allergie. Of meng het met een draag olie (bijv. kokosolie) om op de jeukende plekken te smeren.

Melaleuca: We kennen deze olie vooral onder de noemer “tea tree”. Een leuk weetje, in Australië en Nieuw Zeeland gebruiken ze de Manuka ipv Melaleuca. Deze theeboom is ook familie en heeft nagenoeg dezelfde werking.

 • Schimmel dodend & werend
 • Ontstekingsremmend
 • Antibacterieel & antiseptisch
 • Jeukstillend
 • Anti parasitair (luizen en mijten)
 • Immuun versterkend

Gebruik: Meng de olie met een draag olie en smeer het over de plekjes met schimmel.

Digest-Zen: Dit is een bijzonder mengsel van het merk doTerra. Het is speciaal gemaakt om spijsverteringsklachten te verlichten. Het bevat onder andere venkel, anijs en gember. Kruiden die al eeuwen lang bekend staan om de positieve uitwerking bij darmklachten.

 • Bij acute en langdurige buikpijn of koliek
 • Verlicht misselijkheid
 • Ontstekingsremmend
 • Verwarmend en versterkend
 • Ontkrampend

Gebruik: 2 druppels over het voer zorgt voor interne verlichting bij buikpijn. Bij acute koliek, smeer 1 druppel in beide mondhoeken en 1 op beide flanken (herhalen indien nodig).

Baad het niet dan schaad het niet?

Dat is niet zo. Omdat de etherische olie krachtig inwerkt, kan je niet zomaar ondoordacht alle soorten olie op je paard smeren. Het is belangrijk dat je advies vraagt aan iemand die er verstand van heeft of je er goed over inleest*. Als je eenmaal weet wat de spelregels zijn, is het heel gemakkelijk om de juiste keuzes te maken.

Kwaliteit

De kwaliteit van de olie is heel belangrijk. Er zijn behoorlijk wat synthetische oliën op de markt. Dit is een olie waar een chemische component aan toe is gevoegd. En deze zijn eerder schadelijk dan heilzaam. Ga altijd voor een 100% pure olie, van een merk wat zijn kwaliteit waarborgt door zijn oliën uitvoerig te testen.

Meer weten?

Ben je hongerig naar kennis geworden na het lezen van dit stuk? Of heb je een specifieke vraag over de oliën, dan mag je altijd vrijblijvend contact op nemen.

Auteur: Jantine SteehouderPure Horse www.purehorse.nl

*Het boek Modern Essentials is hiervoor heel geschikt.

PureHorse